Hoe honden rassen ontstaan

Hondenrassen zijn ontstaan door combinatie en selectief fokken en natuurlijke selectie. Door  door de eeuwen werden honden geselecteerd gefokt op eigenschappen die voor ons als mens van nut waren. Zoals snelheid, kracht, intelligentie, gehoorzaamheid, grootte, kleur en vachttype.

Deze selectieve fokpraktijken begonnen al duizenden jaren geleden, toen mensen honden begonnen te domesticeren en te fokken voor specifieke taken, zoals jagen, hoeden, bewaken en gezelschap houden. Door honden met bepaalde kenmerken met elkaar te kruisen en alleen de nakomelingen met de gewenste eigenschappen verder te fokken, werden nieuwe rassen gecreëerd.

Na verloop van tijd ontstonden er steeds meer verschillende hondenrassen, en deze werden verder ontwikkeld en verfijnd door fokkers over de hele wereld. Tegenwoordig zijn er honderden verschillende hondenrassen, elk met hun eigen unieke kenmerken en geschiedenis.

De hond wordt door ons mensen steeds meer gezien als een metgezel en maakt steeds vaker deel uit van het gezin. 

Als fokker volg je de ontwikkelingen en hou je met selectie rekening met  wat verwacht wordt waarbij voor ons welzijn en gezondheid voorop komt. 

Wij zoeken niet naar uiterste zoals kortsnuitige honden, overdreven kleine of overdreven grote.